Pluća

14,00 KM

Dodatak ishrani za poboljšanje rada pluća

Sastojci: Lobelija, podbjel, divizma, sladić, pluć­njak, majčina dušica, menta, plućnjak, morač,

Količina: 50 ml

Opis

Podsticanje boljeg rada pluća je važan aspekt svakog čovjeka. Ovaj dodatak sadrži kombinaciju biljaka koje pomažu izbacivanje otpadnih materija iz pluća, olakšavaju iskašljavanje i smiruju upalne procese zalječujući tako plućno tkivo. Također, sadrži i biljke koje umiruju iritirajući bolni kašalj i ublažavaju grčeve.

Formula se sastoji od slijedećih biljaka:

Lobelija je dobila ime po svom izuzetno ljekovitom jedinjenju „lobelin“ koje ima široku primjenu u prirodnom oporavku. Ova biljka se koristi za olakšavanje disanja i iskašljavanja, protiv astme, u smirivanju grčeva, a u većim količinama izaziva povraćanje koje može biti korisno za izbacivanje otpadnih materija iz pluća.

Podbjel također predstavlja biljku koja se naročito koristi za poboljšanje rada pluća. Koristi se za jačanje funkcija sistema za disanje, kao i kod mnogih vrsta plućnih problema, kao što su astma, upala pluća i ždrijela, tuberkuloza i dr. Njegove sluzaste materije i jedinjenja pomažu kod smanjenja grčeva.

Divizma
je neizostavna i vrlo moćna biljka za jačanje pluća i otklanjanje disajnih tegoba. Sadrži sluzaste materije, tanin, eterska ulja i karotenoide. Predstavlja moćno sredstvo protiv upala, a koristi se i kod liječenja rana, hemoroida, upale crijeva i čireva.

Sladić je vrlo ljekovita biljka koja ima raznoliku primjenu. Njegova jedinjenja djeluju ne samo blagotvorno na pluća, već se koriste i kod problema sa želudcem i kod svih upalnih procesa. Umiruje upaljenu sluzokožu, podstiče iskašljavanje i reguliše rad hormona.

Majčina dušica je poznata po svom umirujućem dejstvu, mada ima široku primjenu u medicini. Sadrži mnoga ljekovita jedinjenja koja umiruju kašalj i olakšavaju disanje i iskašljavanje. Koristi se također za ublažavanje različitih disajnih problema, velikog kašlja, bronhitisa, astme i dr.

Ulje mente je važan dio plućne formule. Ljekovitost biljnih ulja je dobro poznata, a naročito ulja mente. Svojim isparljivim jedinjenjima uništava bakterije, smiruje disajna tkiva, osvježava dah i otvara bronhije. Koristi se i kod upalnih procesa na koži, glavobolja, poboljšanja apetita itd.

Plućnjak sadrži supstance koje djeluju na umekšavanje tkiva pa olakšavaju disanje i podstiču iskašljavanje. Koristi se kod prehlade, gripa i bronhitisa, a može se koristiti i u obliku čaja.

Morač pomaže odstranjivanje otpadnih materija iz sistema za disanje, a svojim uljima djeluje smirujuće na iritirana tkiva.

Način upotrebe: 60 kapi 4 do 6 puta dnevno. Tin­kturu je naj­bolje piti bez miješanja sa vo­dom, čajem i sokom.

Čuvanje: Na sobnoj temperaturi, na tamnom mjestu, van domašaja djece.

Rok trajanja: Neograničeno.